Az 1.rész…

Walt_Disney_1920X1200_Wallpape_by_o&miyazaki3a
 
    A Walt Disney és a Miyazaki munkásság (I.rész)
 

Ebben a terjedelmesebb posztomban a két alkotóval kapcsolatos dolgokról, életükről, alkotásaikról, díjnyertes műveikről szeretnék információkkal szolgálni. Remélem, elég részletesnek tartjátok majd, és esetleg újdonságokat is felfedeztek benne. Jó olvasást! 🙂

Walt Disney, az alkotó

A mindenki által ismert mesék atyja, Walt Disney, 1901. december 5-én Chicagoban született, és eredetileg a Walter Elias Disney nevet viselte. A világ egyik leghíresebb amerikai filmrendezőjévé vált, aki emellett producer, forgatókönyvíró, szinkronszínész és rajzfilmgyáros volt. Disney a negyedik gyermek volt a családban, édesapja –Elias Disney– ír, míg édesanyja-Flora Call– német származású volt. Családjával együtt előbb 1906-ban Marceline város mellé, később 1910-ben Kansasbe költöztek.

Itt kezdte el tanulmányait, elsőként a Kansas City Public School District-be, majd a  Benton Grammar School-ba járt. Már a gyermek Disney-t is élénken foglalkoztatta a rajzolás, nem kevésbé a vonatok, melyeket még Marceline-ben szeretett meg. (Ez a település voltaképpen az ottani vasútvonalaknak köszönhetően épült ki.) A Benton Gimnázium egy fontos állomásnak tekinthető az életében, hiszen itt találkozott Walter Pfeiferrel, aki színház rajongó családból való származása folytán megismertette Disney-vel a mozgóképek világát.

1917-ben édesapja munkája miatt a család visszaköltözött Chicagoba, Disney itt kezdte el az első évét a McKinley High Schoolban, illetve esténként tanfolyamra járt egy chicagói művészeti iskolába. Erre nem sokra következett az első világháború, és bár az iskolai újság karikaturistájaként hazafias témákra összpontosítva rajzolt, mindez abban a helyzetben nem volt számára elégséges, ezért tizenhat éves korában otthagyta a középiskolát, hogy csatlakozhasson a hadsereghez. Mivel ekkor még kiskorú volt, csatlakozását elutasították. Mivel ez a törekvése nem sikerült, így barátjával közösen a Vöröskeresztnek segédkeztek. A békét követően, 1919-ben, Disney Kansasbe költözött vissza, itt szerette volna elkezdeni művészi karrierjének kiépítését. (Először a politikai karikatúrák és a képregények világa felé orientálódott.) Disney, testvére (Roy) révén, kapcsolatba került a Pesmen-Rubin Art Studioval, ahol munkába is állt, reklámújságokat, magazinokat és filmeket készített. Itt léte alatt ismerte meg Ubbe Iwerks, akivel –mikor elérkezettnek látta az időt- úgy döntöttek, hogy saját kereskedelmi céget hoznak létre. Ez, 1920 januárjában egy rövid életű cég formájában létre is jött, mely a úgynevezett ” Iwerks – Disney Commercial Artists ” nevet viselte. Disney a Kansas City Film Ad Companynél is dolgozott, ahol lehetősége volt megismerkedni az animáció világával, ennek hatására pedig az animátori pálya mellett horgonyzott le. Sok kísérletezés és az alkalmazottak toborzása után úgy döntött, hogy saját animációs üzletet épít ki. Ebben a cégben az első nekifutás után, bár nyereséget szereztek, mégsem tudták fedezni a magas bérekért fizetett alkalmazottakat. A cég csakhamar csődbe ment, ekkor újabb dologban kezdtek el gondolkozni, méghozzá egy hollywoodi stúdió alapításában. Disney és Roy végül egyesítette a pénzét, és ebből hoztak létre egy rajzfilm stúdiót Hollywoodban. Disney az „Alice Comedies” címet viselő vígjátékhoz szeretett volna forgalmazókat találni. (Ezt a művet még Kansasben alkotta meg.) Hamar jelentkezett is egy New Yorki forgalmazó, Margaret Winkler személyében, akivel megállapodást is kötöttek. Az alkotást siker koronázta.Walt_Disney_and_Lilian_Disney1925-ben Walt Disney megismerkedett későbbi feleségével, Lillian Boundsszal, akivel még abban az évben összekötötték életüket.

1927-ben Margaret Winklert feleségül vette Charles Mintz, aki átvette feleségétől az irányítást, ezt követően pedig elrendelte, hogy a későbbiekben minden animációs sorozatot az Universal Pictures forgalmazói hatáskörébe kell adni. Disney-ék új sorozata „Oswald, a szerencsés nyúl” szinte azonnali siker lett. Oswald népszerű karakterét egyébként Iwerks hozta létre. Ennek a sikernek köszönhetően a Disney stúdiót kibővíthették. 1928-ban a termelési költségvetések problémája miatt, Disney és Mintz összekülönböztek, így Disney kilépett. Sajnos a cég formált jogot az Oswald-ra, ám 2006-ban a Walt Disney Company újra megszerezte a hozzá kapcsolódó tulajdonjogokat.

Disney az események hatására úgy érezte, hogy ki kell dolgozni Oswald helyére egy új karaktert, ez a választása pedig az egérre esett. (Eközben visszatért Kansasbe.) Disney vázlatait az egérről Iwerks dolgozta át a könnyebb animálás érdekében, az egér hangját és személyiségjegyeit Disney szolgáltatta egészen 1947-ig. Egy alkalmazott így nyilatkozott: „Ub tervezte Mickey fizikai megjelenését, a lelkét pedig Walt adta”. Az egér neve eredetileg Mortimer volt, de Lillian Disney szerint ez nem hangzott túl csalogatóan, ezért átnevezték Mickey-re. (Mickey riválisát/párját is hamar megalkották, ő volt Minnie.) Eleinte rövid és néma formában kelt életre a vásznon, de nagyon hamar óriási érdeklődésre tett szert. (Megelőzte az akkoriban igen sikeres Félix, a macska című rajzfilmsorozatot, és az 1930-as évek elejére a népszerűsége az egekbe szökkent.)

1935-ben a „Mickey Mouse” sorozat áttért a színes filmre, és hamar követik az újonnan induló Donald kacsa, Goofy és Plúto. (A  Plútó és Donald 1937-ben, míg a Goofy 1937-ben vált önálló rajzfilmmé.)

A Disney házaspár gyermeke 1933-ban született, és a Diane Marie Disney nevet kapta. Emellett volt még egy lányuk, Sharon Mae Disney, akit örökbefogadtak. Diana férjhez ment Ron Millerhez, így neve a Diane Disney Millerre változott. Házasságukból hét gyermek született. Évekkel később Diana társalapítója lett a Walt Disney Family Museumnak, mely azzal a céllal jött létre, hogy megőrizze az édesapja emlékét, és a rajongók is megtekinthessék a személyes tárgyait. Diana napjainkban, 2013 novemberében hunyt el. (Az ajánlott oldalak résznél feltüntettem egy ide vonatkozó cikket, illetve a múzeum hivatalos oldalát is a linkek közé tettem.) Disney másik lánya, Sharon is sokat jótékonykodott élete során, illetve alapítványokat és adományt is létrehozott. Ő,1993-ban rákos megbetegedésben hunyt el.

Disney, 1939-ben vászonra tette a Hófehérke és a hét törpe című rajzfilmet, mely amellett, hogy hatalmas sikert aratott, egy nagy és hét kisebb Oscar-díjat is hozott az alkotók számára.

A későbbiekben jelent meg a Pinokkió, a Fantázia és a Dumbó című rajzfilm. Szintén új találmányok és forradalmi ötletek hadának köszönhető a Bambi, a Hamupipőke, az Alice Csodaországban, a Pán Péter, a Susi és Tekergő, a Csipkerózsika, a 101 kiskutya vagy A kőbe szúrt kard.

Ezen alkotások után nem sok kellett ahhoz, hogy a világ leghíresebb rajzfilmkészítőjeként és legnagyobb producereként tartsa számon a szakma. Fivérével közösen hozták létre a Disneyland vidámparkot, és a Walt Disney Companyt. Élete során ő nyerte el a legtöbb Oscar-díjat, összesen 59 alkalommal volt jelölt, ebből pedig 26 alkalommal díjat is nyert. (23 díjat a filmjeiért, 3 díj emlékdíj)

Alkotótársai és ismerősei „magányos farkasként” tartották számon Disneyt, olyannak, aki csak kevesekhez kötődött szorosabban.

Disney a 65. születésnapja előtt tíz nappal hunyt el Burbankban, tüdőrákban szenvedett. Halálát követően a cég tovább vitte a mester álmait, hiszen megvalósították A dzsungel könyvét, amelynek munkálataiban még Disney maga is közreműködött.

Források:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Walt_Disney

http://filmek.s9.hu/walt-disney-animacios-mesek/

https://hu.wikipedia.org/wiki/Eg%C3%A9sz_est%C3%A9s_Disney-rajzfilmek_list%C3%A1ja

Ajánlott oldalak:

http://www.imdb.com/name/nm0000370/bio?ref_=nm_ov_bio_sm

http://www.mesek.tv/videok/disney-mesek

http://index.hu/kultur/2013/11/20/meghalt_walt_disney_lanya/

http://www.waltdisney.org/

Image